2011. április 4., hétfő

Tarhonyás hús alias gurulós tésztás husi



Mitől gurulós tészta? Aki már evett vagy készített tarhonyát az tudja, hogy az bizony gurul, na jó nem igazán gurul de elmocorog a tányéron evés közben.
Elsőszülöttem a névadó atyja neki, mert amikor kicsi volt és meg kérdeztem mit főzzek azt mondta husit gurulóstésztával. Én meg csak néztem mint Jóci a moziba, hogy az miféle. Mert nem emlékeztem rá, hogy én ilyesmit a gyerek elé tettem volna, de még csak hallani sem hallottam. Na akkor nekiálltunk barkóbázni. Kiderült mire gondol. Miért adta neki ezt a nevet? Mert ahogy ette a tarhonyát minduntalan arrébb ment a kanál elől, és nehéz volt rávadászni, ezért gondolta a szentem, hogy annak gurulós tészta a neve. Volt a gyerek ekkor talán 3 éves. Rajtamaradt az ételen ez a név, de miért is ne. Ha csirkemell lehet pipicici akkor a tarhonya is gurulós tészta :D

Két napi adagot készítettem 1 kg sertés lapockát kockára vágtam. Két kisebb fej vöröshagymát apróra és olajban üvegesre sütöttem. Ezután egy pici vizet öntöttem rá. Ép csak annyit ami lehűti a forró olajat meg ne égjen a fűszerpaprika mert akkor keserű lesz. Olyan 1 evőkanálnyit szórtam rá ebből a piros porból, és a húst is beletettem. Felöntöttem fél l vízzel, fűszereztem (szentségtörés! :$) ízvarázs,bors,petrezselyem, és puhára főztem. Csak minimális lének kell maradnia alatta, ha fogytán ven nam kell ráönteni, csak figyelni ne égjen le.

A tarhonyához 2 evőkanálnyi olajat forrósítottam és 2 csészényit megpirítottam, majd ugyan ezzel 3 csésze vízzel felöntöttem. Megsóztam lefedtem. Először nagy lángon, majd amikor felforrt a víz már kis lángon puhára főztem. Ezalatt a tészta a vizet magába szívja.

Ha ez is kész a tarhonyára kanalazom a pörköltet és összeforgatom.
Nyáron 1-1 paradicsomot és tv-paprikát is lehet a pörcsibe főzni attól még ízletesebb lesz.

Most csalamádéval kínáltam, de a savanyú uborka sem szalad el mellőle ;)

5 megjegyzés:

  1. Ötletadó,finom étel.Köszi.

    VálaszTörlés
  2. Igazán nincs mit, és jó étvágyat hozzá ha elkészíted.

    VálaszTörlés
  3. Hú de nagyon szeretem ezt az ételt!:)))
    sherpa

    VálaszTörlés
  4. Mi is szeretjük. Dávidka multkor 2 pofára tömte, most meg sem kóstolta :S Na de talán holnap...

    VálaszTörlés
  5. Most sem nagyon beszéltünk össze, nálunk holnap lesz, tegnap este döntöttük el apával, hogy ma derelye lesz, holnap tarhonya virslivel, krumplival :D.

    VálaszTörlés