2011. május 30., hétfő

Házi Whopper csirkehússal


Nem olyan régen Illéskrisznél megakadt a szemem egy csirkeburgeren, amit készített. Elsőszülöttem nagyon szereti az ilyesfajta ételeket, ezért gyereknap alkalmából megleptem, és elkészítettem. Persze a saját szájízűnkre formálva. Így azért egészségesebb lett, bár én azért lehet vitába szállnék azzal, hogy a gyorsétterem láncok étlapján szereplő ételek annyira egészségetelenek lennének. Hiszen az otthon elkészített sültkrumpli is csak olajban sül és a zsemle is zsemle otthon is és az étteremben is. A húsról (BK-ban) pedig meg vagyok győződve, hogy 100% marhahús. Vagy legalábbis a dobozára az van ráírva. Majonéz is minőségi a ketchup nem különben.... Szóval az alapanyagok jó minőségűek és jó esetben sokkal nagyobb az élelmiszerbiztonság mint egy átlag konyhában. Mert lásuk be otthon nem mosogatjuk a konyhapultot folyamatosan fertőtlenítővel és a kezünket is csak szappannal mossuk meg. Az étteremben pedig olyan fertőtlenítős kézmosó van amivel egy hasi műtétet is akár el lehetne kis túlzással végezni.
Na de a posztom lényege nem a gyorsétterem hálózat dicsőítése, holott lehúztam pár évet a pult másik oldalán.
Sokkalinkább a gyerekem igényének kielégítésére irányult a szendvicsgyártásom, bár néha kibújik belőlem a BK dolgozó :D

A zsemlét most nem én készítettem. Nem régiben a házi pékem hozott bucit amit lefagyasztottam, és a boltban vettem elég olcsón szezámmagos hambi zsömlét, ezeket használtam fel.

Térjünk rá kicsit mi került a zsömibe. Abban, hogy ami a boltokban van hambihús gyanánt nem vagyok meg győződve, hogy valóban 100% hús lenne. Próbálkoztam már többfélével inkább kisebb mint nagyobb sikerrel. Mócsingos, íztelen, ehetetlen. Biztosan van olyan is ami nem ilyen de nekem még nem sikerült vele találkozni.
Amit most készítettem az viszont tuti, hogy húsból készült és csak olyan dolgokat tartalmaz amit én tettem bele.
Szóval:

1 nagyobbacska csirkemellet és egy közepes fej vöröshagymát késes aprítóban pépesre aprítottam. Fűszerként (bio) ételízesítő, pici bors, és fokhagymasó került valamint egy leheletnyi kakukkfű, és petrezselyem levél (szárított). 1 tojást ütöttem rá és alaposan összekevertem. Kb 4 evőkanálnyi étolajat serpenyőben felhevítettem és a masszából kanállal tettem bele és ellapítottam a kanál hátuljával.

Szépen megsütöttem a kb fél cm vastag szeleteket és papírtörlőre szedtem.

Paradicsomot, vöröshagymát, uborkát szeleteltem és jégsaláta híján most sima fejes saláta levelet használtam.


A zsemlét ketté vágtam, bele helyeztem a húst és rá tettem chedar sajtot. 20 mp-re betettem a mikróba. Ezalatt a zsemle tetejére majonézt kentem és beborítottam egy megmosott és leszárított saláta levéllel. A zsemle aljára miután a mikróból kivettem tettem karikára vágott uborkát, és ketchuppal megöntöztem, majd pedig karikára vágott és szétszedett vöröshagymát tettem.


Bezártam a szendvicset és felszolgáltam az éhes családomnak akik nagyon örültek neki.


Az összeállítás módja szerintem nem titok, de arányokat direkt nem írok, bár nem írtam alá titoktartásit, és minden harmadik fiatal hosszabb, rövidebb ideig dolgozott olyan helyen ahol elsajátíthatta. Nem egy nyári munkás gyerkőcnek oktattam én sem.

Néha jó kicsit visszagondolni ezekre az időkre, bár kitudja mit hoz még a jövő, és mi lesz velem a GYES után...

3 megjegyzés:

  1. Nem ettem de ha nézem akkor már nyam nyam :-)

    VálaszTörlés
  2. nagyon köszi hogy megosztod velünk ezeket a finomságokat.eszembe nem jutott volna hambihúst házilag készíteni, de ma megcsináltam.meg se közelíti a bolti vackokat. nagyon jót kajáztunk. Manó azt monda, igaz , hogy nem olyan mint a tiéd,de finom. puszi érte.böngészek még hátha találok v.mit holnap ebédre is.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szívesen! Örülök neki, ha segíthetek , és igyekszem majd még több ételt is megosztani, fotóval együtt. Tudod most kicsit zűrös az életem, de szeptembertől visszatér majd a rend. Tortilla tekercset is próbáld ki, nem nagy kunszt a tésztát sem elkészíteni és finomabb mint a bolti,jah és sokkal olcsóbb. Puszi

    VálaszTörlés