2011. december 4., vasárnap

Zsemle és leberkäse


Talán páran fel teszitek a kérdést, hogy mi a fene az a leberkäse. Nos semmi gond mert egészen addig amíg nem jöttem ki Németországba én sem hallottam róla. Jelenleg azt tudom, hogy itt ahol mi élünk a bajor tartományban ez az étel olyan mint a magyar hot-dog. Vagyis lépten nyomon találkozol vele az utcán.
Annyira egyszerű is. A virslit ugye nem tudjuk, csak sejtjük, hogy miből van. Nos amit itt zsemlébe tesznek ugyan ilyen kétes dolog. A neve arra enged következtetni, hogy valami májas dolog. Az íze rendkívül hasonlít a virslire, de ezt nem főzik hanem sütik. A kinézete egészen más.
Lehet kapni a boltban sütni való leberkäsét, így akár idehaza is el lehet készíteni, csak be kell tenni 1 óra hosszára a sütőbe és már kész is.
Jó hát ez nem éppen egy hatalmas gasztronómiai produkció, de én most saját kezűleg sütöttem hozzá a zsemléket.
Nagyon finom vacsoránk volt belőle, zöld salátával fogyasztottuk, és tettünk bele sajtot is amit az utcai árusnál nem raknak. Fel vágja a zsömit, lekanyarít egy 2-5 cm es darabot a töltelékből esetleg nyom rá egy kis majonézt, vagy mustárt esetleg hetchupot, becsukja és már eheted is.


Na de lássuk én hogy csináltam a zsemléket
Előző nap készítettem 20 dkg öreg tésztát. Nem kell nagy dologra gondolni... 18 dkg liszthez öntöttem 1 dl vizet és és 1dkg élesztőt pici cukrot pici sót, robival kidagasztattam, tálba tettem amit a hűtőbe súvasztottam olyan 16-18 órára.
Másnap 50 dkg lisztet robi táljába tettem és 1 dkg élesztőt bele morzsoltam. 1 kávéskanálnyi cukrot és 1 teáskanálnyi sót raktam még hozzá majd az öreg tésztát is szépen bele helyeztem. 3 ek olíva olajat csurgattam bele és 3 dl langyos víz hozzá adásával szépen kidagasztattam a tésztát. Én egy picit lágynak találtam ezért lassan adagolva a dagasztás közben még kanalanként lisztet adtam hozzá. Összesen 3 evőkanállal. Minden egyes kanálnál megvártam, amíg el dolgozza a gép.
Kelesztő tálban fél órát kelesztettem, majd a 10 egyenlő 12 dkg os részre szedtem. Ezeket át gyúrtam, és a hambi zsömlénél már le írt módon kikerekítettem(schleifoltam) őket.
Sütőpapíros lemezre tettem és 1 órán keresztül kelesztettem.

A sütőt 180 fokra elő melegítettem és az aljába egy kis lábosba vizet tettem. Mielőtt a a zsemléket betoltam volna egy spiccelő flakonnal vizet permeteztem rájuk, nem kell sokat. 20 perc alatt szép pirosra sütöttem

, amint kivettem a sütőből egy ecsettel nagyon vékonyan étolajjal lekentem, ettől szép fényes lesz és nem cserepesedik ki.

Aztán pedig langyosra hűtöttem és már ettük is a leberkäset a srácaim és a csajok nagy örömére.


15 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek lettek a zsömléid:) Szerintem ez leberkäseolyan, mint amit itt lehet kapni Norvégiában ovnsbakt liver paste néven, ami tulajdonképpen sütőben sült májkrém. Nagyon finom különben. Nagyon finom vacsorátok volt:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Trollanyu!
    Igen valóban olyan lehet, ez is. Nekünk is ízlik csak én nem szeretem ha olyan vastag szeletet tesznek bele. Ezért én itthon jóval vékonyabban szeletelem...

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon jól néz ki,ügyes vagy!:)Ki próbálom én is,köszi a receptet!:)

    VálaszTörlés
  4. Szia Szindi!
    Köszönöm szépen, aranyos vagy. Próbáld ki nyugodtan, nagyon finom zsemlék lettek. Kicsit tömörebb, mint a bolti, de nem szivacsos.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jók lettek! Ez az öreg tésztás történet nagyon jó, máris megjegyeztem. Meseszépek, csak úgy mosolyognak!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Kriszti, olyan jól esik, ha meg dicséritek azt amit készítek. A zsemlék el fogytak az utolsó morzsáig itt ez a dicséret ;)

    VálaszTörlés
  7. Hú, már majdnem elhittem az első mondatodnál, hogy gondolatolvasó vagy :D Tökéletes zsömlencseket sütöttél, megint csak ismétlem önmagam, hangulatos, ahogyan írsz :)

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm Vicuska! Nagyon örülök neki, hogy tetszik.

    VálaszTörlés
  9. És hol van itt a leberkase elkészitése. Mi köze ennek a zsemlének az említatt léberkese-hez?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen!
      Kérlek olvasd el a recepthez tartozó bevezető szöveget is és akkor láthatod mi köze a leberkäsenek a poszthoz. Vagy talán írd le ide nekem, hogy mit kellett volna címként adnom, vagy hogy kellett volna a posztot megírnom, Valamint megtisztelhetnél vele, hogy nem név és arc nélkül kritizálsz amivel egyébként semmi baj nem lenne, ha vállalnád a véleményed. Köszönöm!

      Törlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  11. Ezek a zsömlék tényleg nagyon szépek. A gyerekeim meg vannak őrülve a leberkaseért - szerintem szörnyű. Ma vettem először nyersen, kíváncsi vagyok mi lesz belőle. :-) Itt Ausztriában van belőle sajtos is. a kockacukornál kicsit kisebb méretű sajtdarabok vannak benne.

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok. Itthon lehet kapni nyers leberkäse-t, mert én frissen sütve imádom, de eddig még nem találtam. Köszi

    VálaszTörlés