2012. február 7., kedd

Sonkás rakott palacsinta

Olyan hideg van mostanában, hogy ha nem muszáj az ember nem dugja ki az orrát. Így volt ez velünk tegnap. Se Dávidnak se nekem nem volt kedvünk kimenni a nagy hidegbe, így el akartam kerülni, hogy boltba kelljen mennem.
Körül néztem hát a hűtőben, és az ott találtakból készült az ebéd...
Trollanyunál láttam először azután Barbi is el készítette, már csak idő kérdése volt, hogy én mikor csinálom meg mert nagyon tetszett az ötlet.
Soha nem ettem még sós palacsintát, de meg kell hagyni nem rossz...

Szóval körül néztem és neki is álltam...
Sütöttem 12 db palacsintát amibe cukrot nem csak sót tettem 1 kávés kanálnyit.
Én ezekkel az arányokkal sütöm:
ITT már leírtam hogy csinálom, ne felejtsd cukor nem kell bele!!

Amikor kisütöttem a palacsintákat, besamell mártást készítettem. 10 dkg vajat felolvasztottam, 2 ek lisztet kissé meg futtattam benne, nem kell, hogy meg piruljon, nyomtam bele 3 gerezd fokhagymát, sóztam, borsoztam és szárított petrezselymet is adtam hozzá. Ezután felöntöttem 3 dl forró tejjel, tejföl sűrűségűre főztem.
Eközben 4 tojást keményre főztem... 20 dkg sonkát fel csíkoztam.

Fogtam a pitesütő formámat, nem olajoztam nem vajaztam, hisz a palacsinta amúgy is enyhén olajos volt már.
Bele tettem egy palacsintát megkentem a mártással, karikáztam rá tojást, megszórtam sonkával és befedtem palacsintával. Jöhetett ismét a mártás, tojás, sonka... addig amíg el nem fogyott.
Én egy nagyon picit csaltam mert túl vékonynak ítéltem a palacsintát ehet az ételhez és egy pici mártással 2 palacsintát összeragasztottam, így lett jó ;)
A tetejére nem kentem már mártást, csak megszórtam 5 dkg reszelt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöttem.

Nem árt az egyes rétegeket egy picikét meg sózni, én nem tettem és egy kicsit sótlan lett, de azon ugye lehet segíteni...

Legközelebb csinálok, elősütött hús is kerül majd bele.
Lehet épp maradék húst fogok emígyen újra hasznosítani.
Maradék sülthússal, pörkölttel (de akkor besamell nélkül), húslevesből maradt főtt hússal is el tudom képzelni.

Szerintem ez is olyan étek ahol csak a képzelet szabhat határt...

9 megjegyzés:

  1. Tényleg nagyon guszta lett! Szoktam én is néha úgy főzni, hogy körülnézek itt-ott és úgy készül az ebéd...Jó kihívás! :o)))

    VálaszTörlés
  2. Köszi Kriszti! Azon túl, hogy kihívás még spórolós is, mert ugye felhasználjuk a maradékokat ;)

    VálaszTörlés
  3. És jó ötlet a maradék hús felhasználása ugyanide! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska! A végén említem, hogy milyen variánsokat tudok el képzelni. Valóban a maradék hú de akár zöldség, felvágottak, felhasználására tökéletes.

      Törlés
    2. Hihi, hát azért is írtam rá válaszul, hogy jó ötlet! Szeretem a praktikus recepteket (is)!

      Törlés
  4. Nagyon finom lehetett, olyan guszta hogy én is kedvet kaptam hozzá.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök Gizike, hogy tetszik... Kíváncsian várom a posztod róla ;)

      Törlés
  5. De örülök!!! Látom bővül a sós palacsintát kedvelők tábora! Én is fogok még készíteni! Nagyon guszta lett a tiéd is!! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Barbi! Nálam is fog készülni még az egyszer biztos, több féle variánsban;)

      Törlés